Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?

logosuz 282İçerisinde yer alan ürünü, ürünün yapısına ve şekline göre en iyi şekilde koruyan, temiz kalmasını sağlayan, taşınmasını kolaylaştıran malzemelere ambalaj denir. Geri dönüşümün ilk ve belki de en önemli adımı ise ambalaj atıklarının evlerimizde, okullarımızda çöplere karışmadan, ayrı olarak biriktirilerek, geri dönüşüm kutularına atılmasıdır. Cam ambalajlar yapısı itibariyle kırılgan bir malzeme olduğundan diğer ambalajlardan ayrı olarak yeşil / beyaz renkte cam kutularına, diğer ambalajlar ise mavi renkli geri dönüşüm kutularına atılmalıdır. Geri dönüşüm kutularına atılan ambalajlar belediyeler tarafından toplanır ve Toplama Ayırma Tesisi adı verilen tesislere türlerine göre ayrılması için götürülür. Burada türlerine göre ayrılan ambalaj atıkları, ilgili geri dönüşüm tesislerine götürülür.

Her ambalajın farklı bir geri dönüşüm serüveni vardır. Örneğin, kâğıt ve karton ambalajlar kâğıt üreten tesislerde önce küçük parçalar haline getirilir ve sonra yeniden kâğıt ya da karton üretmek üzere kâğıt hamuruna katılırlar. Bu kâğıtlardan kitaplar, defterler, kutular ve benzer malzemeler üretilir.

Salça kutuları, içecek kutuları gibi metal ambalajlar önce mıknatıslar yardımıyla türlerine göre ayrılır ve çok yüksek sıcaklıklarda eritilerek yeniden kullanılmak üzere külçe haline getirilirler. Daha sonra bunlardan yeni metal eşyalar yapılır, mesela bir bisiklet…

 Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?

Cam ambalajlar şeffaf ve renkli olarak ayrılarak, önce küçük parçalar halinde kırılır, sonra yıkanarak temizlenir ve fabrikalarda çok yüksek sıcaklıklardaki fırınlarda eritilerek yeniden cam ambalajlar yapılır. Camın eridiği sıcaklıklarda porselen, fayans vb. maddeler erimez ve eriyen cama yapışırlar. Bu nedenle bunların camların içine karışması, üretimde sorunlara yok açar ve camların sağlıklı bir şekilde geri dönüştürülmesine engel olur.

pet sise 2 d

Bunun için yeşil / beyaz renkli cam kutularına bu tarz maddelerin atılmaması büyük önem taşımaktadır. Bu kutulara cam içecek şişeleri, cam kavanozlar gibi cam ambalajlar dışında hiçbir şey atılmamalıdır.

 Plastik ambalajlar önce kendi içlerinde türlerine göre ayrılıp, küçük parçalar haline getirilir. Yıkanıp temizlendikten sonra çeşitli işlemlerden geçirilir ve yepyeni plastik bir ürüne dönüşür.

Birden çok malzemeden oluşan ambalajlara kompozit ambalajlar denir. Süt kutuları bu tarz ambalajlara bir örnektir. Süt kutuları önce küçük parçalar haline getirilir, sonra farklı işlemlerden geçirilerek kâğıt kartonlara ya da mobilyalara, örneğin bir masaya dönüştürülür.

 003Ahşap ambalaj örneklerinden olan meyve kasaları, kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra, önce talaş adı verilen çok küçük parçalara ayrılır; sonra yapıştırıcı kullanılarak sunta haline getirilir. Bu suntalardan yeni mobilyalar ve diğer ahşap malzemeler yapılır.

 

Ben Neler Yapabilirim?

Geri dönüşümün ilk ve en önemli adımı, ambalaj atıklarının çöplere karışmadan, ayrı olarak biriktirilerek, geri dönüşüm kutularına atılmasıdır. Sen de evinde ya da okulunda kullandığın ambalaj atıklarını çöp kutusuna değil geri dönüşüm kutusuna atmalısın. Bu şekilde hem geri dönüşümün en önemli adımını yerine getirerek, çevreye karşı duyarlı davranacak ve çevreyi korumuş olacaksın hem de arkadaşlarına ve büyüklerine örnek olacaksın. Tanıdığın büyüklerinden de sana yardımcı olmaları için yardım isteyebilirsin. Çevrenizde ya da okulunuzda geri dönüşüm kutusu yoksa belediyenizi arayarak isteyebilirsiniz. Belediyeniz bu konuda size yardımcı olacaktır.

Çevre Nedir?

Geri Dönüşümün Önemi

Disual Digital Visuals - www.disual.net