H 0011

Brezilya’da maden atıklarını tutan barajların patlamasının ardından nehre karışan zehirli maddeler, Atlas Okyanusu'na ulaştı. Birçok deniz canlısı tehlikede.

Brezilya'da Rio Doce nehrindeki zehirli çamur dalgası Atlas Okyanusu’na ulaştı. Brezilya’nın güneybatısındaki Minas Gerais şehrinde maden atıklarını tutan barajda meydana gelen patlamanın ardından, zehirli atıklar 'Rio Doce' nehrine karışmıştı. Kasım ayı başlarında gerçekleşen Brezilya’nın en büyük çevre felaketinde, zehirli nehir sularının okyanusa ulaşmasıyla birlikte yeni bir evreye girildi. Yaklaşık 500 kilometre boyunca akan sel sularının içinde yoğun olarak bulunan toksik civa, arsenik, krom gibi maddelerin okyanusa karışması engellenemedi.

Uzmanlar, Rio Doce nehrinin okyanusa döküldüğü bölgenin aynı zamanda kaplumbağa, yunus ve balina gibi deniz canlılarının pek çok türünün üreme alanı olduğunu ifade etti. Yaşanan felaketin deniz yaşamı üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunu belirten bölge yetkilileri, biyoçeşitliliğin tamamen yok olması tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirtti. Güney Atlantik bölgesindeki gıda zincirinin ve besin akışının en az 100 yıl boyunca tehlikede olduğu vurgulandı. Bölgede şimdiden endemik olanlar da dâhil olmak üzere birkaç canlı türünün neslinin tükenmiş olabileceği belirtiliyor.

Yaşanan çevre felaketinde 11 kişi yaşamını yitirmiş ve yüzlerce yerleşim yeri ağır çaplı hasar görmüştü.

Disual Digital Visuals - www.disual.net